Tudnivalók

Szolgáltatások

A műhely szolgáltatásai az árjegyzékben felsoroltak mellett kiterjednek az alábbiakra: speciális vagy nem beszerezhető alkatrészek tervezése, elkészítése, villamos kerékpárok akkupakk cseréje, motorkerékpár kerék fűzése, kerékpár építés. Kiemelten foglalkozunk a következőkkel: teleszkópok/rugóstagok, hidraulikus fékek, agyváltók, agyváltó bowdenek, kerékfűzés, csapágyas agyak.

 

Otthoni karbantartás

(feltöltés alatt)

 

 

A kerékpár fékek fékfolyadékai.

A kerékpárok hidraulikus fékei alapvetően kétféle fékfolyadékkal működnek, melyek nem cserélhetők fel. A fékolaj típusa minden esetben jelölve van valamilyen módon, legtöbbször a fékkar vagy  az olajtartály környékén, valahogy így:

“DOT 3 or 4”,  “Only DOT 4 or 5,1”, "Use DOT 4", “Mineral oil”, stb.

A fékfolyadékok két fontos jellemzője a tömöríthetőség (összenyomhatóság) és a forráspont. Az összenyomhatóságnak alacsony  szinten kell maradnia, függetlenül a hőmérséklettől és más működési feltételektől. Minél rosszabb a tömöríthetőségi mutató - levegős vagy felforr - annál gyengébb lesz a fékhatás.

Amennyiben a fékfolyadék felforr, akkor a folyadék helyett részben gáz lesz az az anyag, amelynek a fékerőt továbbítani kellene, és mint az ismeretes, a gáz - szemben a folyadékkal - összenyomható, így nem képes az erő megfelelő továbbítására. (Ha nem forrna fel, vízzel is lehetne hidraulikus féket működtetni.)

A fékfolyadékkal szembeni fontos elvárás, hogy minél magasabb legyen az úgynevezett száraz forráspontja, az a forráspont, amit akkor lehet mérni, mikor a folyadék még új, és nem kötött meg nedvességet.

Mivel a gyártók adott fékfolyadékhoz tervezték a fékrendszert, annak használata biztosítja a megfelelő működést. Ha az előírást nem tartjuk be, akkor  búcsút mondhatunk a tömítéseknek, fékcsöveknek  és egyéb alkatrészeknek. Itt nem kizárólag a DOT és ásványi olaj felcserélésére kell gondolni, ami természetesen nem megengedett, de tilos a különböző DOT fékolajok felcserélése, keverése is, különösen a szilikon alapú DOT 5.  

 

DOT FÉKFOLYADÉKOK JELLEMZŐI

 

ÖSSZETÉTEL

SZÁRAZ FORRÁSPONT
[°C]

NEDVES FORRÁSPONT
[°C]

DOT 3

polietilén-glikol

205

140

DOT 4

polietilén-glikol

230

155

DOT 5

szilikon

260

180

DOT 5.1

polietilén-glikol

270

190

 

A DOT fékolajok agresszív anyagok, megtámadják a nem kompatibilis műanyagokat, gumikat, a kerékpár fényezését és az emberi bőrt is. Rendkívül körültekintően kell bánni velük. A higroszkópikus tulajdonság miatt ezek az anyagok erősen korrozív hatásúak is. Mivel a külső nedvességet magukba szívják, idővel lecsökken a forráspontjuk, egyre inkább összenyomhatóvá válnak, ezért cserélni szükséges. A fékhatás gyengülése esetén érdemes erre is gondolni.

Az ásványi olajok nem agresszívek, nem támadják meg a bőrt sem, környezetbarát anyagnak mondhatók. Érthetetlen, hogy összességében mégis kevés gyártó használja.

 

MINDEN ESETBEN AZ ELŐÍRT FÉKFOLYDÉKOT HASZNÁLJUK, SZAKÉRTELEM ÉS A SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK HIÁNYÁBAN NE JAVÍTSUK A HIDRAULIKUS FÉKRENDSZERT. A FÉKFOLYADÉK CSERÉJÉT ÉS A LÉGTELENÍTÉST IS BÍZZA SZAKMŰHELYRE.

 

Téli leállítás

(feltöltés alatt)

 

Mérettáblázat

(feltöltés alatt)

 

 


TISZTELT VÁSÁRLÓINK!

ÜZLETÜNK NYITVA  H-P 10-17-ig, Szo 9-12-ig.

ÚJ FELNŐTT KERÉKPÁROK KISZÁLLÍTÁSA 30 KM-EN BELÜL INGYENES.

Tovább

TELEFON:

88/328-379, 20/418-2626

Tovább

E_MAIL:

info@faradykerekpar.hu

Tovább
A kívánt tartalom töltődik...